Prietenii Berzelor la Maratonul Sibiului

Publicat pe Un comentariuPublicat în Fără categorie

În 26 mai 2018, am participat la Maratonul Sibiului cu proiectul “Cu Drag, pentru Barza Albă”.

Proiectul ”Cu Drag, pentru Barza Albă” își propune construirea și montarea a minim 10 suporturi pentru cuiburile de barză albă din județul Sibiu. Proiectul vine în continuarea proiectului  ”Prietena noastră barza albă” depus de asociația noastră în cadrul Maratonului Sibiu 2017, prin care au fost construite în final 26 de suporturi pentru cuiburile de barză albă. Suporturile sunt montate în locația finală cu ajutorul Societății de Distribuire a Energiei Electrice Transilvania Sud S. A., Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Sibiu și sunt construite de către voluntarii asociației noastre care au deja experiență în acest domeniu. Construirea și montarea suporturilor este extrem de importantă pentru protejarea pe termen lung a acestei specii care deși protejată de lege este de foarte multe ori în pericol. Suporturile vor fi montate în primăvara anului următor, în perioada 1-15 martie 2019 înainte de sosirea berzelor în localitățile respective. Montarea suporturilor primăvara s-a dovedit mai eficientă decât montarea lor toamna, după plecarea berzelor din ariile de cuibărire, cuiburile nefiind distruse de păsările care rămân pe perioada iernii.

Montarea suporturilor speciale pentru cuiburile berzelor albe va reduce mortalitatea în cadrul acestei specii reprezentând o modalitate de protejare a acestora pe termen lung. Astfel berzele vor putea cuibări în siguranță pe stâlpii rețelelor de electricitate. Puii nu vor mai fi în pericol în perioada în care sunt prea mici și nu pot părăsi cuibul datorită incapacității de zbor. În plus locuitorii din localitățile în care vor fi montate suporturile nu vor mai fi nevoiți să suporte întreruperile de electricitate datorate scurt-circuitelor.

56 de alergători cu suflet mare și iuți de picior (încât ar face și o barză invidioasă), precum și 81 de susținători ne-au ajutat să strangem până acum 6229 RON, față de suma propusă de 3700 RON! Le mulțumim din inimă!